Onbekend werk van Alfons Walde brengt ruim € 586.000 op

Het kan zomaar eens gebeuren dat in een doodnormaal huis in Leiderdorp een schat hangt. Dat overkwam een van onze taxateurs in 2022 tijdens een taxatie aan huis. Hij trof een onopvallend opgehangen olieverfwerk aan van de beroemde Oostenrijkse schilder Alfons Walde  (1891-1958).

Onbekend werk van Alfons Walde brengt ruim € 586.000 op

 Walde is beroemd geworden met zijn kleurrijke werken m.b.t. de vroege skisport en winterse landschappen om en rond Kitzbühel. In deze plaats is overigens een permanente tentoonstelling van zijn werken te zien. Met een voorzichtige schatting van € 80.000 – 120.000 kwam het in onze catalogus terecht en werd het op diverse internationale platforms gepresenteerd. Onmiddellijk na online publicatie kwamen de eerste belangstellende telefoontjes en e-mails uit het buitenland binnen.

Werken van Alfons Walde zijn uiterst zeldzaam in Nederland en komen al helemaal nooit terecht op een Nederlandse veiling. Ooit in 1934 waren werken van Walde te zien tijdens een verkoopexpositie in Kunstzaal Kleykamp te Den Haag. Het zou volgens overlevering daar zijn geweest dat een van de vorige eigenaars het werk heeft aangeschaft, vervolgens kwam het via vererving terecht in Leiderdorp en werd het door ons gespot.

Tijdens het online biedproces kwamen de biedingen in het begin mondjesmaat binnen, echter de laatste paar uur werd er hard gestreden. Nederlandse bieders haakten al vrij snel af, waarna het een strijd werd tussen Oostenrijkse, Duitse en Poolse bieders. Het werk is uiteindelijk verkocht aan een Oostenrijkse kunsthandel, die het ongetwijfeld heeft doorverkocht aan een vermogende particulier. Waar zou het nu hangen?

← Nieuws overzicht