Het dunste Rozenburg porselein

Wordt van oudsher eierschaalporselein genoemd en werd door de beroemde Haagse plateelfabriek Rozenburg vervaardigd vanaf 1899, na een jarenlange weg van experimenteren. Met dit porselein beleefde de fabriek tijdens de wereldtentoonstelling van 1900 te Parijs furore. Verschillende internationale musea, waaronder het Musée des Beau Arts in Parijs en het Victoria and Albert Museum in Londen, kochten stukken aan en het eierschaal porselein van Rozenburg won tevens verschillende prijzen.

Het dunste Rozenburg porselein

Eierschaalporselein vormt nog steeds een van de hoogtepunten van de Art Nouveau in Nederland. Decors worden gekenmerkt door Aziatische invloeden en geven bloemen, vogels, vissen en insecten weer.
Dat gezegd hebbende, liep een van onze taxateurs in de zomer van 2023 een monumentale vaas tegen van dit type porselein tegen het lijf tijdens een boedeltaxatie in Warmond. “Ik schrok eigenlijk een beetje toen ik de vaas daar in zijn volle omvang zag staan. Nooit eerder had ik zo’n groot stuk eierschaal porselein in handen gehad” Aldus veilinghouder Pieter-Gerrit Binkhorst. Dat een dergelijk stuk veel belangstelling zou trekken was te verwachten, en inderdaad was het ‘dringen’ voor de vitrine tijdens de kijkdagen. Minpuntje leek te zijn de toch wel prominent aanwezige herstelde schade aan de hals, echter dat mocht de pret niet drukken. Inmiddels was het ook duidelijk geworden dat van dit model niet veel meer dan 10 stuks zijn vervaardigd en dat daarvan nog slechts een handvol exemplaren bestaat. Het destijds uitblijven van commercieel succes heeft naar verluid alles te maken met de destijds flinke vraagprijs van Hfl. 160,- wat nu ongeveer € 2.700 zou zijn.
Eierschaalporselein van Rozenburg kent nog altijd een flink aantal verwoede verzamelaars, waarvan de meesten de vaas bij Onder de Boompjes live of via het internet hebben bezichtigd. Hoewel de biedingen in het begin rustig bleven binnendruppelen ontstond de laatste paar uur voor het eindigen van de timed-online veiling van september 2023 een ware biedingsstrijd die uiteindelijk resulteerde in het formidabele bedrag van ruim € 51.000. Een nieuw record voor Rozenburg plateel van dit type vaas.

← Nieuws overzicht